Thaiboxning

kampsportsgalan Thaiboxning

Thaiboxning

Såsom namnet antyder är thaiboxning en kampsport som har sina rötter i Thailand. På Thailändska kallas sporten Muay Thai. Thaiboxning har även benämningen ”Sporten med de åtta vapnen”, vilket syftar på sparkar, slag, armbågar och knän. Thaiboxning är en hård men okomplicerad sport där full kontakt är tillåten. Sportens uppkomst har att göra med närstridssystemet som den forntida thailändska armén använde. Efter en väldigt lång tid av selektion har dock vissa aspekter försvunnit, såsom vapen och självförsvar. Detta så att sporten bättre skulle passa boxningsringen och de nutida reglerna inom tävlingarna. Det finns i dag över etthundra klubbar runtom i Sverige som har anslutit sig till det svenska Muay thai förbundet.

Hur går thaiboxning till?

I enkla termer kan man förklara thaiboxning som en sport där man använder sig av knä- och sparktekniker. Det räcker dock inte endast med att kunna sparkas och slåss. Om man vill bemästra konsten att utöva thaiboxning måste man även lära sig att undvika attacker. Samtidigt blir man bättre på självförsvar, vilket är en viktig del av thaiboxning.

Jämfört med ett stort antal asiatiska kampsporter kan thaiboxning verka simpelt för de som är obildade. När man sedan faktiskt försöker att utöva dessa tekniker får man underförstått för sig att det inte var så lätt som man tidigare trodde, och att flera år av träning behövs för att kunna behärska dem. Det må se simpelt ut, men att få den rätta kraften bakom teknikerna är inte en vals på rosor. Thaiboxning är det du vill att det ska vara. Ungefär 9/10 av de som sysslar med thaiboxning i Sverige tränar sin motion. Om man dock vill satsa hårt finns det stora möjligheter framför dig. Man kan komma så långt som till EM och VM. Sverige har kommit långa vägar inom den här kategorin, och har under åren tagit hem många VM guld.

Fördelar av thaiboxning

För de som väljer att börja syssla med thaiboxning finns det många fördelar. Man kommer att möta många personer från olika kulturer och bakgrunder. Socialt sätt öppnar det dörrarna för att lära sig många intressanta saker om andra människor. Det finns heller ingen gräns när det kommer till den rätta tidpunkten att börja utöva thaiboxning. Regler om förutsättningar för att acceptera nybörjade varierar dock mellan klubbar. Det är därför en god idé att ta kontakt med sin lokala klubb och fråga vad som gäller. När man har fyllt 12 kan man även ta del i tävlingar. Vid dessa tillfällen tävlar man i den så kallade diplomklassen. Där får man använda sig av begränsad kraft och det är förbjudet att sparka mot huvudet. När du är myndig har du tillåtelse att använda dig av full kontakt.

Nackdelar av thaiboxning

Likt de flesta andra sporter finns det självfallet en risk för att skada sig. Kanske överanstränger man musklerna och drabbas av muskelbristning, benhinneinflammation eller hälsporre. Dessa skador är inte särskilt roliga att handskas med, men går som tur är oftast över inom några dagar. Relativt enkla sätt för att se till så att man inte drabbas av dessa skador är först av allt att bära rätt skor. Om man trampar snett eller belastar

foten fel kan detta vara en varningsklocka. Se därför till att testa dig själv i en affär där skor säljs. I många affärer utformas skorna efter ens eget behov.

För det andra kan man alltid se till så att man inte överanstränger sig. Om man är på väg att utföra en aktivitet som man tidigare inte har tagit del av bör man inte börja på expertnivå. För att musklerna inte ska få sig en chock ska man istället börja lugnt och jobba upp till den nivån som man vill nå.

Skillnad på thaiboxning och kickboxning

Tvärtemot thaiboxning är benspark förbjudet under kickboxning. Det är heller inte tillåtet att knäa, clincha eller putta motståndaren. I kickboxning finns det även regler om det minsta antalet sparkar som måste inkluderas i varje match. Det här är för att boxare inte ska ta del av kickboxningsligor och enkelt slå ut allt motstånd. I thaiboxning är det även tillåtet att använda sig av sin armbåge. Dock gäller inte dessa regler i Europa, utan bara i Thailands VM.

thaiboxning