Mixed Martial Arts

kampsportsgalan Mixed Martial Arts

Mixed martial arts kan beskrivas som en kampsport där sparkar, kast och slag står i fokus samt markkamp med full kontakt. Mixed martial arts är lite annorlunda på det sätt att teknik inte är lika viktigt inom den här sporten. Istället beskrivs Mixed martial arts lättare genom vad utövaren inte är tillåten att göra. Man har tillåtelse att göra det mesta, så länge det inte räknas som fult spel. Fult spel inkluderar att peta den andra i ögonen, att nypa dem, bita dem, dra i deras hår, sparka dem i skrevet och liknande. I den här texten ska vi tala lite mer om de olika reglerna inom mixed martial arts, dess historia samt hur matcher avgörs.

Hur Mixed Martial Arts började

Under antika Grekland fanns en olympisk sport vid namn pankration. Detta var en tidigare typ av Mixed martial arts. Den här olympiska sporten var nästan fullständigt fritt från regler. Det enda man inte tillät var användning av vapen. Efter att kristendomen knackade på Greklands dörr förbjöds sporten på grund av dess brutalitet. Under 1900-talet kom Mixed martial arts tillbaka, men i Brasilien. Då under namnet vale Tudo. 1993 växte intresset i USA. En organisation startades av Rorion Gracie, familjen som ligger bakom Gracie Jiu-jistu. De hade tidigare haft vind i seglen när det kom till vale tudon. Under det alldeles första UFC evangemanget möttes utövare av olika kampsporter, nästan fritt från regler. Royce Gracie vann tre av de fyra första UFC. Orsaken till att Gracie familjen höll i den första turneringen tros nu vara för att man ville visa att deras stil kunde vinna med teknik istället för styrka. Royce slogs nämligen ofta mot motståndare som var tyngre. Man ville bevisa att stilen Gracie Jiu-Jitsu var bättre än andra stilar.

mma

Reglerna inom Mixed Martial Arts

Såsom tidigare nämnt finns det inte ett stort antal regler som definierar sporten. Istället för regler om vad man ska göra finns det fler regler om vad man inte får göra. Kort och gott är dessa regler att man inte får använda sig av vapen, man får inte nypas, rivas, bitas, peta motståndaren i ögat eller sparka dem mellan benen.

 

Hur avgör man en match?

 

Här är ett par exempel på hur en match kan avgöras.

1. Knockout. En av de tävlande faller och klarar inte resa sig upp eller fortsätta.

2. Submission. En av de tävlande klappar hårt på antingen mattan eller motståndaren för att signalera att hen ger upp.

3. Domaren bryter. Om den tävlande inte klarar av att försvara sig. Om den tävlande inte lyssnar på domarens tillsägelse att bättra sin position.

4. Ringläkaren bryter. Om skador har skett.

5. Hörnan bryter. Tränaren i en tävlandes hörna signalerar att den tävlande ger upp.

6. Domslut. Om tiden tar slut är det upp till domaren att välja en vinnare.

7. Enhälligt beslut. Om alla domare väljer en specifik tävlande som ska vinna.

8. Majoritetsbeslut. Om 2/3 av domarna väljer samma tävlande som vinnaren. Den tredje domaren anser det oavgjort.

9. Oenigt beslut. Om två av domarna väljer en tävlande som vinnare, medan den tredje väljer den andra.

Benhinneinflammation

Skador är inte alltid lätta att undvika, och särskilt inte om man utövar en sport. Man kan drabbas av hälsporre och behöva ett hälsporreinlägg, man kan få muskelbristning eller så kan man drabbas av benhinneinflammation. Självfallet finns det andra skador, men dessa är några av de vanligaste. Vad är då egentligen benhinneinflammation, vad är symptomen och hur behandlar man detta?

Benhinneinflammation kan uppkomma då man har lagt för stor vikt på musklerna och skelettet i underbenet. Kanske har man sprungit för långt, tränat för hårt eller helt enkelt utövat en övning som kroppen inte är van vid. Vanligtvis läker detta på egen hand efter vila, men det kan hända att man är i behov av behandling. Det är på smalbenets framsida eller insida som smärtan uppkommer. Om man inte har rört sig på en stund och plötsligt ska börja gå kan man också känna sig stel.

Det bästa botemedlet till en början är att vila. Du kan fortfarande utföra övningar och dylikt, men då måste man se till så att underbenet inte belastas. Om besvären blir långvariga kan en naprapat eller kiropraktor hjälpa till.