Aikido

Vad är Aikido?

Kampsporten aikido skapades under 1900-talet av en man vid namn Morihei Ueshiba. I detta skede av hans live hade Morihei sysslat med ett stort antal av de traditionella kampformerna i Japan. I aikido ligger fokusen på olika tekniker som involverar självförsvar. Målet med aikido är för det mesta att förbättra självförsvar. Det kan dock också utövas av de som vill nå full harmoni och flexibilitet. En ytterligare anledning kan vara att förbättra sin styrka och koncentration, både psykiskt och fysiskt. Hela familjen kan utöva aikido tillsammans. Det spelar ingen roll vilken ålder man är i. Detta för att man aldrig riktigt kan bli fullärd.

Vad betyder Aikido?

Aikido är en uppbyggnad av tre olika kanji. Ett kanji är en japansk symbol som ofta motsvarar en eller två stavelser i det latinska alfabetet. De tre olika kanji som tillsammans formar aikido är ”ai”, ”ki” och ”do”. Översättningen av ”Ai ”är harmoni eller enighet. Själva kanji symbolen föreställer ett tak och därunder en mun. Betydelsen är att alla i hemmet talar med en mun. Översättningen av ”Ki” kan beskrivas som en kraft. Livets kraft. Energin som finns överallt runtomkring oss. Kanji symbolen visar kokande ris, där ånga stiger över. ”Do” kan översättas som uppgiften i livet, en sträcka som leder människan till kunskap och andlig tydlighet. Kanji symbolen föreställer ett huvud och ett hindrat steg. En översättning av aikido kan därför vara ”Vägen till harmoni med ki”.

 

aikido

 

Tävlingar finns inte inom aikido

Tro det eller ej, man tävlar inte inom aikido. Det som istället ligger i fokus är utvecklingen av utövaren som person. Morihei ueshiba själv beskrev aikidon på detta sätt: ”Den sanna segern är segern över dig själv” vilket på japanska översätts som ”masakatsu agatsu”. Han menade på så sätt att man ska utvecklas i sitt eget tempo. Samhörigheten med de runtomkring en ska bringa utövaren de förutsättningar som denne behöver. Det här öppnar dörrarna för de erfarna att träna med de lite mindre erfarna, de äldre med de yngre och män med kvinnor.

Vapen inom aikido

Inom aikido använder man ibland svärd, stavar och knivar gjorda av trä. Teknikerna bygger på den tanken om att kraft leds undan och konflikter förhindras genom cirkulära rörelser. Att aikido är släkt med ett antal andra traditionella kampformer är det som valde vapnen. Det är anledningen till att knivar, svärd och stavar används. För att hindra utövarna från att skadas används inte vanliga skarpa vapen, utan istället substitut av trä.

Sveriges aikido

Den 6 februari år 1961 höll man den första aikidoträningen i Sverige och det spreds snabbt på väldigt kort tid. Några år senare flyttade den första japanska instruktören till Sverige för att lära befolkningen om den här kampsporten. Numera finns det ett relativt

stort antal japanska instruktörer som lär ut aikido i Sverige. Det finns ett flertal klubbar som har öppnat upp och fokuserar på just aikidon. Idag kan man finna runt 4500 som utövar aikido i Sverige samt ungefär hundra klubbar.

Skador

När det kommer till alla olika typer av sport, övningar och aktiviteter finns det självklart en risk för att skada sig om man inte är försiktig. Det kan vara allt ifrån muskelbristning och benhinneinflammation till ontihälsenan och hälsporre. Vad betyder då dessa olika skador, och hur kan de uppkomma? I den här texten ska vi ta en titt på just muskelbristning, som man kan drabbas av om man överbelastar sina muskler eller lägger tyngden snett. Då kan muskeln antingen brista delvis eller helt. Några tecken på att man har drabbats av muskelbristning är en uppsvälld muskel som ger smärta. Det kan även uppkomma ett blåmärke samtidigt som muskeln inte klarar av att utföra de övningar som den tidigare gjort. Vanligtvis läker de av sig självt, men man kan söka upp en kiropraktor för att vara extra säker. Man bör ta hjälp av vårdcentralen om man känner stor smärta när man rör sig och om det efter några dagar inte har blivit bättre.